Artrose bij honden en katten

Bij Dierengezondheidscentrum Weemelanden-Twenterand streven we naar de beste zorg voor uw trouwe viervoeters. Een veelvoorkomende aandoening die wij tegenkomen bij zowel honden als katten is artrose, een gewrichtsaandoening die kan leiden tot pijn en verminderde mobiliteit.

Wat is Artrose?

Artrose, ook bekend als osteoartritis, is een progressieve aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten slijt. Dit veroorzaakt pijn en ontsteking, wat leidt tot stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid bij uw huisdier. Hoewel artrose vaker voorkomt bij oudere dieren, kan het ook jongere dieren treffen, vooral als gevolg van overgewicht of eerder opgelopen gewrichtsschade.

Symptomen

Bij honden en katten zijn de symptomen van artrose vaak subtiel en ontwikkelen zich geleidelijk. Let op tekenen zoals:

  • Minder bewegingslust of moeite met opstaan
  • Zichtbare stijfheid, vooral na rust
  • Minder interesse in spelen of wandelen
  • Likken aan of bijten in de gewrichtsgebieden
  • Veranderingen in gedrag, zoals irritatie of terugtrekking

Diagnose en behandeling

Bij Dierengezondheidscentrum Weemelanden-Twenterand gebruiken we geavanceerde diagnostische methoden, zoals röntgenfoto’s, om artrose vast te stellen. Hoewel er geen genezing is voor artrose, zijn er verschillende behandelingsmethoden die de kwaliteit van leven van uw huisdier aanzienlijk kunnen verbeteren. Denk hierbij aan:

  • Pijnbehandeling met medicijnen
  • Gewichtsbeheersing om de belasting van de gewrichten te verminderen
  • Fysiotherapie en aangepaste oefeningen
  • Voedingssupplementen zoals glucosamine en chondroïtine

Preventie en ondersteuning

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg voor een gezond gewicht van uw huisdier en een gebalanceerd dieet. Regelmatige, aangepaste lichaamsbeweging kan ook helpen om de gewrichten soepel te houden. Bij ons centrum bieden we advies en ondersteuning op maat voor het welzijn van uw hond of kat.

Bij Dierengezondheidscentrum Weemelanden-Twenterand zetten we ons in voor het welzijn van uw huisdier. Als u vermoedt dat uw hond of kat last heeft van artrose, neem dan contact met ons op voor een professionele diagnose en een zorgplan op maat. Samen zorgen we voor een comfortabeler en gelukkiger leven voor uw viervoetige vriend.