Diarree bij honden

Bij Dierengezondheidscentrum Weemelanden-Twenterand begrijpen we hoe zorgwekkend het kan zijn wanneer uw hond last heeft van diarree. Dit veelvoorkomende probleem kan wijzen op een reeks onderliggende oorzaken, van eenvoudige voedingsproblemen tot ernstigere gezondheidsproblemen. Ons doel is om u te voorzien van deskundige zorg en begeleiding om uw hond snel weer gezond te krijgen.

Wat is diarree?

Diarree is de aandoening waarbij de ontlasting van uw hond vloeibaarder is dan normaal. Dit komt vaak voor en kan gepaard gaan met andere symptomen zoals lusteloosheid, gebrek aan eetlust, braken, of een opgeblazen gevoel.

Veelvoorkomende oorzaken van diarree bij honden

Dieetgerelateerd: Snel veranderen van voer, het eten van bedorven voedsel, of het eten van verkeerde dingen zoals afval of giftige stoffen.

Infecties: Virussen (zoals parvovirus), bacteriën, parasieten (zoals wormen), of schimmels kunnen diarree veroorzaken.

Chronische aandoeningen: Aandoeningen zoals inflammatoire darmziekten, bepaalde kankersoorten, of problemen met de alvleesklier.

Stress: Net als bij mensen kan stress of angst de spijsvertering van uw hond beïnvloeden.

Diagnose en behandeling

Bij Dierengezondheidscentrum Weemelanden-Twenterand beginnen we met een grondig onderzoek van uw hond, waarbij we luisteren naar uw verhaal en de medische geschiedenis van uw hond bekijken. Afhankelijk van de ernst en duur van de diarree, kunnen we verschillende tests aanbevelen, waaronder bloedonderzoek, fecale tests, röntgenfoto’s, of echografie om de oorzaak te bepalen.

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak van de diarree. Dit kan variëren van dieetaanpassingen, vochttherapie om uitdroging te voorkomen, tot medicatie tegen infecties of ontstekingen. In ernstige gevallen kan opname nodig zijn om de gezondheid van uw hond te stabiliseren.

Preventieve maatregelen

Preventie is een cruciaal onderdeel van de gezondheidszorg voor uw hond. Dit kan door het handhaven van een consistent, hoogwaardig dieet, regelmatige wormbehandelingen, en het vermijden van blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen. Jaarlijkse gezondheidscontroles bij ons centrum zorgen ervoor dat eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord.

Wanneer hulp zoeken

Als de diarree langer dan 24 uur aanhoudt, gepaard gaat met andere symptomen zoals braken, uitdroging, lusteloosheid, of als uw hond een puppy is of een oudere hond met bestaande gezondheidsproblemen, neem dan onmiddellijk contact met ons op. Snelle en effectieve behandeling kan het verschil maken.

Bij Dierengezondheidscentrum Weemelanden-Twenterand zijn we toegewijd aan het bieden van de beste zorg voor uw huisdier. Ons team van deskundigen staat voor uw hond klaar. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Uw hond verdient niets minder dan de beste zorg.