Gebitsverzorging is belangrijk voor de gezondheid van uw huisdier.

Tijdens de jaarlijkse controle is het belangrijk dat het gebit van uw kat wordt nagekeken. Bij de gebitscontrole wordt gelet op tandsteen, tandvlees ontstekingen, afwijkingen aan de kiezen en tanden en abnormaliteiten in de bek.

Uw kat laat pijn aan het gebit niet duidelijk merken. Het zal meestal gewoon eten, maar mogelijk wel meer slapen! Door op tijd het gebit te laten behandelen zal veel dierenleed kunnen worden voorkomen.

Gebitsreiniging waarbij tandsteen wordt verwijderd is niet hetzelfde als een gebitsbehandeling waarbij tanden of kiezen eventueel ook worden getrokken.

Gebitsreiniging wordt meestal door een assistente verzorgd maar een gebitsbehandeling alleen door een dierenarts.

Naast tandsteen en tandplaque kunnen katten flinke problemen ontwikkelen aan het gebit.

Feline Orale Resorptieve Laesies ( FORL) is een ziekte waarbij cariës ontstaan ter hoogte van de overgang van de kies of tand naar de wortel . Dit kan zich op verschillende manieren presenteren en in alle gevallen is het erg pijnlijk. De aangetaste elementen kunnen het best getrokken worden en soms is het aan te raden om alle in de bek aanwezige elementen te trekken. Dat is een hele ingreep, maar de kat knapt hier enorm van op. Het dier kan zonder tanden heel goed eten!

Een andere veel voorkomende aandoening is het stomatitis- gingivitis complex. Hierbij zijn met name de slijmvliezen in de bek aangetast vooral achterin bij de kaakomslag. Oorzaak kan zijn de bacteriën welke in de tandplaque aanwezig zijn, dan wel virale aandoeningen, systemische problemen (bijv, nierproblemen) , of een afwijkende afweer. Ook hier is trekken van de kiezen en eventueel ook de tanden de oplossing zijn. De problemen verdwijnen in 90-95% van de gevallen.

Februari is de maand van het gebit en zijn gebitscontroles gratis!

Laat bij twijfel de assistente het gebit controleren!