Gebitsproblemen zijn een veelvoorkomende aandoening bij zowel konijn

De eerste symptomen zijn het stoppen met eten, vermageren en soms ook stampen ( konijn ) met de achterpoten. Heel vaak zien we bij konijnen ook een witte uitvloeiing bij de ogen. Ook kunnen de konijnen hun nachtontlasting niet verwijderen waardoor hun achterwerkje vol met ontlasting zit. Dit kan dan weer problemen met maden geven in de zomer.

De dierenarts kan bij controle zien of de tanden afwijkend zijn, maar de kiezen zij het best met een

lichte narcose te onderzoeken. De kiezen kunnen haken vormen als de kiezen niet voldoende afslijten. Tijdens de narcose kunnen deze direct verwijderd worden en zal uw huisdier meestal direct weer eten.

Daarnaast kunnen ook abcessen gevormd worden aan de wortelpunten. Er zijn dan meestal een of meerder bulten te voelen. Het best kunt u dan contact opnemen met de dierenarts.

Gebitsproblemen ontstaan door voedingsfouten en/ of genetische aanleg.

Het is belangrijk om uw konijn speciaal voer te geven. Het liefst met alleen de biks achtige korrels of nog beter `Selective` konijnenvoer (te verkrijgen bij de betere dierenzaak ). De hoeveelheid is 15-20 gram per kg lichaamsgewicht per dag. Daarnaast veel hooi geven en elke dag een beetje groenvoer.

Het is niet aan te raden om extra kalk te geven, want dat geeft problemen als blaasgruis en blaasstenen. ( dus geen liksteen )

vitamine D is ook belangrijk! Naar buiten en lekker in de zon ( pas op voor oververhitting ).

Gebitsproblemen komen meestal terug na behandeling, zodat regelmatige controle en eventuele behandeling belangrijk is. De dieren kunnen daardoor een prima leven zonder pijn en honger hebben.