Onder sterilisatie en castratie van uw huisdier, verstaan wij het verwijderen van de ovaria( = eierstokken) bij het vrouwelijke dier en de testikels bij het mannelijke dier. Vrouwelijk dieren worden niet meer loops en vertonen geen verschijnselen van schijndracht. Daarnaast hebben de teefjes minder kans op suikerziekte en krijgen geen baarmoederontsteking meer.

Mannelijke dieren kunnen niet meer dekken en krijgen minder kans op prostaat problemen. Ze worden doorgaans wat makkelijker in de omgang.

Uw huisdier krijgt een algehele narcose, wordt geïntubeerd en krijgt gasnarcose. Hierdoor kan de diepte van de narcose worden geregeld waardoor minder kans op problemen tijdens de operatie bestaat.

Bij sterilisatie wordt via een kleine snede in de buik de ovaria verwijderd. Bij jonge dieren halen we allee de ovaria weg en soms is het noodzakelijk om de gehele baarmoeder weg te halen. Bij castratie wordt ook een kleine snede gemaakt. Bij de reu net voor het scrotum, bij de kater in het balzakje zelf.

Na de operatie krijgt uw huisdier pijnstillers mee om een zo goed mogelijke herstel periode te garanderen. Soms is antibiotica nodig om ontsteking te voorkomen.

De hechtingen moeten 10 dagen na de operatie worden verwijderd, hoewel ook vaak onderhuids wordt gehecht.

Na de behandeling is het noodzakelijk om minder voer te geven omdat de dieren minder energie gebruiken en dus de neiging hebben om te groeien, meestal is 30 % minder voeding afdoende.

Een complicatie na de sterilisatie bij teven, meestal grotere rassen, kan zijn dat er urinelekkage optreedt. Dit is meestal vrij eenvoudig te verhelpen middels medicatie. Door de teven eenmaal loops te laten worden kan dit probleem worden voorkomen. Het beste tijdstip voor steriliseren is altijd 3 maanden na de laatste loopsheid. De geslachtsorganen zijn dan geheel in rust en is de kans op complicaties gering.

Het grote voordeel bij teven is dat vroege sterilisatie ( dit betekent voor of 3 maanden na de eerste loopsheid ), melkklierkanker voorkomt. Belangrijk is dan wel dat de sterilisatie niet later dan de 3e loopsheid wordt uitgevoerd!