Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Ze kunnen een lage houding aannemen en de oren plat leggen, smakken, de lippen likken, hijgen, geeuwen, nerveus en onrustig rondlopen, gespannen zijn, niet willen eten en wegkruipen. De jaarwisseling is voor hen soms geen feestje, helaas.

Tips om je hond te helpen

Een veilige plek

In de eerste plaats is het belangrijk dat uw hond en kat veilig zijn en niet door vuurwerk geraakt kunnen worden. Denk eraan om uw hond tijdig aan de lijn uit te laten in een rustig gebied. Hou uw hond zoveel mogelijk binnen. Leg eventueel een deken over de bench. Zet radio of muziek iets harder dan normaal. Ook kunt u uw huisdier naar een pension brengen. Deze zijn vaak buiten de bebouwde kom gevestigd.

Medicatie

Medicatie rond oudjaarsavond is een mogelijkheid om zijn angst te onderdrukken, maar uiteindelijk is uw huisdier het gelukkigst wanneer hij zijn angst afleert. Bij vuurwerkangst kan medicatie worden ingezet op verschillende manieren: als snelle therapie tijdens de periode van vuurwerk zelf, of als angstverminderend middel tijdens een therapie om angst weg te trainen. Bezoek onze kliniek. Ons team geeft u graag een advies op maat.

Training om niet meer bang te zijn voor vuurwerk

En daarnaast is het vaak mogelijk om de angst voor harde geluiden te behandelen. Door herhaaldelijk schrikken kunnen huisdieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. Angst voor harde geluiden kan bij honden gaan generaliseren, dwz. dat uw hond ook bang wordt voor allerlei andere geluiden. Sommige dieren reageren uiteindelijk met paniek op alles wat maar een klein beetje geluid geeft. Andere honden associëren de vuurwerkgeluiden met buiten en durven de deur niet meer uit, ook lange tijd na oud en nieuw. Het gaat vanzelf niet over maar wordt alleen maar erger. Begin op tijd met trainen. Dit kan met een CD met vuurwerkgeluid. Het succes is per hond verschillend. Sommige hondenscholen hebben een speciale cursus vuurwerkangst of leren (jonge) honden op een positieve manier met (vuurwerk)geluiden om te gaan. Ons team geeft u graag een advies op maat.

Chip

Zorg dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is. Mocht uw huisdier weglopen dan heeft hij meer kans zijn thuis terug te vinden.

Niet straffen voor angst

Uw hond begrijpt dit niet en zal alleen maar angstiger worden.

Niet troosten maar steunen

Steunen is wat anders dan troosten. Door te troosten wordt uw huisdier alleen maar banger, omdat uw hond de bevestiging krijgt dat er inderdaad iets engs is.

Een angstig dier alleen thuis laten

Laat uw huisdier nooit alleen als hij bang is. Dit is onaanvaardbaar.

Laat uw huisdier niet vluchten

Dit is zelfbelonend gedrag. Angst zal daarna alleen maar toenemen. Zorg ervoor dat ze dit niet kunnen. Een mogelijkheid is een bench of kleine kamer.

Wij wensen u en uw huisdier fijne feestdagen! Heeft u vragen: ons team staat graag voor u klaar. Wij zijn geopend van 8 uur ’s morgens tot 6 uur ’s middags. Medicatie op voorraad.

DIERENGEZONDHEIDSCENTRUM WEEMELANDEN–TWENTERAND Koningsweg 22 7672 GD Vriezenveen 0546-567535 hermens@dierengezondheidscentrum.info