Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Ze kunnen een lage houding aannemen en de oren plat leggen, smakken, de lippen likken, hijgen, geeuwen, nerveus en onrustig rondlopen, gespannen zijn, niet willen eten en wegkruipen. De jaarwisseling is voor hen soms geen feestje, helaas.

Wat wel te doen

Training

De beste manier om vuurwerkangst te verminderen is door trainen. De betere hondenscholen hebben speciale lesprogramma’s in verband met vuurwerkangst, of om (jong) honden op een positieve manier met vuurwerkgeluiden te leren omgaan. Hierbij speelt de instructeur een grote rol. Hij/zij zal hondengedrag goed moeten kunnen beoordelen en u als eigenaar goed moeten kunnen gegeleiden.

Blijf kalm

Blijf zelf altijd kalm, u geeft alleen steun al u kalm en rustig bent.

Laat uw hond op tijd uit

Laat uw hond vroeg op de avond nog goed uit op een rustige plek, wel altijd aan de riem. Uw eigen tuin zouook een goede plek kunnen zijn. Of rijd desnoods met de auto naar een rustige plek zoals bos e.t.c.

Laat uw hond/kat met rust

Laat uw hond/kat met rust als hij/zij zich onder het bed, op zolder, in de kast of waar dan ook verstopt. Hier voelt uw huisdier zich blijkbaar veiliger, ook al is het niet bij u in de buurt.

Houdt uw huisdier binnen

Vanzelfsprekend is het om uw huisdier tijdens het uitbarsten van het vuurwerk binnen te houden.

Negeer angstgedrag

Negeer het angstgedrag van uw hond of kat. Niets is menselijker dan uw huisdierp te troosten en aan te halen als hij/zij bang is. MAAR… je mag je huisdier wel STEUNEN! Door er gewoon te zijn, en het rustig toespreken dat het in orde is. Hij mag best bij je komen zitten om steun te zoeken. Steunen is echt wat anders dan een bang dier “troosten”. Door het op de menselijke manier te troosten wordt hij alleen maar banger omdat hij de bevestiging krijgt dat er inderdaad echt iets engs is.

Doe uw hond in de bench

Als uw dier een bench is gewend, leg hem/haar daar dan in, doe er een deken overheen zodat het een veilig holletje wordt. U kunt een Kong of een kauwbot of iets dergelijks geven als afleiding. Of de radio of tv wat harder zetten dan normaal. Zorg ervoor dat de lichtflitsen van het vuurwerk niet naar binnen kunnen door middel van de gordijnen. Of doe veel licht aan in het vertrek waar het dier ligt.

Pension

Eventueel kunt u uw huisdier naar een pension brengen. Deze zijn vaak ver buiten de bebouwde kom gevestigd en het lawaai van vuurwerk is dan ook stukken minder. Tip: breng hem dan ruim van te voren een aantal keren naar het pension om te wennen.

Chippen er registreren

Zorg ervoor dat uw huisdier is gechipt en geregistreerd. Mocht uw huisdier wegglippen met de jaarwisseling dan heeft een gechipt dier een grotere kans om terug te komen bij de eigenaar.

Wat niet te doen

Straffen

Nooit uw huisdier straffen voor zijn angst. Hij/zij begrijpt dit niet en zal alleen maar angstiger worden.

Begripvol toespreken

U moet uw huisdier niet begripvol toespreken en troosten. Dit is menselijk gedrag en een dier snapt dit niet.

Thuislaten

U moet een angstig dier niet alleen thuislaten. Dit mag niet gebeuren en is onaanvaardbaar.

Uw huisdier laten vluchten

Uw huisdier mag u niet constant laten vluchten bij een prikkel zoals een knal van het vuurwerk. Dit is namelijk zelfbelonend gedrag. Hierdoor zal de angst en het vluchten toenemen. Zorg ervoor dat ze dit niet kunnen door ze in de bench te doen of op te sluiten in een kleine ruimte. Zorg er wederom voor dat radio of de tv harder aan staat dan normaal. Sluit de gordijnen en/of doe veel licht aan.

Training en conditionering

Angstige honden lijden. Sommige honden raken compleet in paniek bij het horen, ruiken en zien van vuurwerk. Helaas beperkt zich dit niet alleen tot oudejaarsavond. Om langdurig gebruik van kalmeringmiddelen te voorkomen is het daarom beter te proberen de angst bij het dier weg te nemen. Daarbij is de invloed van de eigenaar groot. Veel baasjes hebben hun hond onbedoeld het angstige gedrag aangeleerd. Vreemd gedrag van een voor de hond in rang hogere mens is een bevestiging dat er wel iets engs aan de hand moet zijn. Laat daarom niets van de eigen schrik merken en negeer de reacties van het dier.

Medicatie en vuurwerkangst

Een dier schrikt van vuurwerk, dat is normaal. Wij schrikken ook als we plotseling een harde knal horen. Maar wanneer is het verstandig om uw huisdier kalmeringstabletten te geven? Als uw huisdiereen beetje schrikachtig is hoeft u geen kalmeringstabletten te geven. Zie de punten onder “Wat wel te doen”. Als uw huisdier echt angstig of hysterisch is, uit panische angst deurposten etcetera kapot maakt, dan is het verstandig om medicatie te gaan geven.

Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar. De meeste werken op korte termijn, met sommige moet je al minimaal 2 a 3 weken van te voren beginnen. Als u vragen heeft dan horen wij dat graag!

Heeft u nog vragen over het Dierengezondheidscentrum? Stuur uw vraag naar hermens@dierengezondheidscentrum.info of bel 0546-567535

DIERENGEZONDHEIDSCENTRUM WEEMELANDEN–TWENTERAND Koningsweg 22 7672 GD Vriezenveen 0546-567535 hermens@dierengezondheidscentrum.info